Verlaten dalen, ruige bergen, prachtige meren en telkens veranderende luchten: Schotland heeft het allemaal. Kelten, Picten en Vikingen hebben er allen hun sporen en verhalen nagelaten. En die maken het land nog mystieker, fascinerender en rijker dan de plaatjes in de reisgidsen je beloven.
Landschappelijk
zou je Schotland grofweg in tweeën kunnen splitsen. In het zuiden glooit het vriendelijk en vind je uitgestrekte heidevelden, kastelen en abdijen. Het noorden is ruig, met kale bergen en de beroemde Lochs. De overweldigende schoonheid maakt dat je ernaartoe moet. De kilts, doedelzakken, whisky en hartelijke Schotten zorgen dat je nooit meer weg wilt!
Meer meer
Qua oppervlakte is het zuidelijk gelegen Loch Lomond het grootste natuurlijke zoetwatermeer van Groot-Brittannië. Maar er is een loch in Schotland dat aanzienlijk meer water bevat. Loch Ness is ontzettend diep, op sommige plekken wel 230 meter. En zoals dat gaat met diepe wateren, daar komen prachtige legendes van. Want als we de sterke verhalen en vage foto’s moeten geloven, huist er een prehistorisch wezen in het meer. Onzin, zeg je? Misschien, maar een tocht vanaf Fort William langs de langgerekte meren van Loch Lochy en Loch Ness is wel monsterlijk mooi.
Hoog bezoek
De Highlands zijn zonder twijfel een van de mooiste gebieden van Europa. De ruige, met varens begroeide heuvels, de gestapelde muurtjes, de betoverende kastelen en spookachtige ruïnes creëren gezamenlijk een sfeer die je nergens anders proeft. Er hangt mystiek in de lucht en de tijd lijkt er te hebben stilgestaan, wat maakt dat je de omgeving intenser dan ooit in je opneemt. En hoe noordelijker je komt, hoe adembenemender de Highlands worden. Het uitzicht op de Noordzee vanaf de noordkust maakt het verstilde plaatje compleet. Nog een tip: vanuit het vissersdorpje Ullapool kun je een prachtige boottocht langs de kust maken; met een beetje geluk vaar je tussen dolfijnen, zeehonden en orka’s.
Vergeet Ork ney!
John o’Groats is het meest noordoostelijk gelegen puntje van het Schotse ‘vasteland’. Vanaf hier kun je overvaren naar de Orkney Islands, waar je de overtreffende trap van stilte ervaart. Het zal de reden zijn dat vogels de eilandengroep als een paradijs beschouwen. Veel bewoners heeft Orkney niet, maar de eilanden hebben wel een lange geschiedenis. In het westen van hoofdeiland Mainland ligt het drieduizend jaar oud dorp Skara Brae, dat 150 jaar geleden ontdekt werd toen het tijdens een winterse storm plotseling onder de zandduinen vandaan kwam. In Kirkwall vind je er de St. Magnus Kathedraal, die nog stamt uit de tijd dat de Vikingen hier de dienst uitmaakten.
Even stadten?
Wie voor de natuur en stilte naar Schotland gaat, zal niet gelijk aan een dagje stadten denken. Maar echt, de paar grote steden die het land rijk is, zijn de moeite waard. Edinburgh is zonder twijfel een van de mooiste hoofdsteden ter wereld. Een andere fijne stad om te vertoeven is Inverness, waarvan het centrum wordt gedomineerd door een negentiende eeuws kasteel. En dan is er nog Glasgow: de ooit zo grauwe stad is nu na Londen de op een na beste winkelbestemming in het Verenigd Koninkrijk, mét mooie parken, een hip uitgaansleven en trendy restaurants.
Whis en waarachtig
Nu we het toch over het goede leven hebben: de vruchtbare grond, de warme golfstroom en het gevarieerde weer zorgen ervoor dat je in Schotland lekkerder kunt eten dan je denkt. Aberdeen Angusrundvlees, Stornoway Black Pudding, Arbroath Smokies, Shetland zalm en en niet te vergeten scones maken van iedere maaltijd een feestje. En dan hebben we de nationale trots nog niet eens genoemd: whisky. Niemand mag Schotland verlaten zonder een bezoek aan een van de vele distilleerderijen. En neem dan zo’n fijne lokale single malt mee naar huis; je hoeft maar even de fles open te draaien om al die prachtige herinneringen aan je vakantie in de Highlands weer zalig op te snuiven.
Bekijk al onze reizen naar Schotland >>